Een biohaard is een haard die brandt op biobrandstof, meestal ethanol genoemd. Het is een populaire keuze geworden vanwege de eenvoudige installatie, het gebrek aan schoorsteen en de mogelijkheid om een vuurervaring te bieden zonder rook- of geurproblemen. Als je overweegt om een biohaard aan te schaffen, zijn hier enkele punten waar je rekening mee kunt houden:

  1. Veiligheid: Controleer altijd de veiligheidskenmerken van de biohaard, zoals een automatisch uitschakelsysteem, een vlamregelaar en hittebestendige materialen. Volg ook de instructies voor veilig gebruik, zoals het plaatsen van de haard op een stevige, vlakke ondergrond en het bewaren van ontvlambare materialen op een veilige afstand.
  2. Kwaliteit: Kies voor een biohaard van goede kwaliteit die lang meegaat en efficiënt brandt. Lees beoordelingen van verschillende merken en modellen en vraag indien mogelijk om aanbevelingen van anderen.
  3. Grootte en ontwerp: Overweeg de beschikbare ruimte in je huis en kies een biohaard die qua grootte en ontwerp goed bij je interieur past. Er zijn verschillende stijlen en modellen beschikbaar, zoals vrijstaande haarden, inbouwhaarden of wandgemonteerde haarden.
  4. Brandstof: Biohaarden branden op biobrandstof, meestal ethanol. Het is belangrijk om te controleren of de haard compatibel is met de specifieke brandstof die je wilt gebruiken en om te weten waar je de brandstof kunt kopen. Let ook op de brandtijd en het verbruik van de haard.
  5. Onderhoud: Informeer naar het onderhoud van de biohaard. Sommige modellen vereisen regelmatige reiniging en controle, terwijl andere weinig onderhoud nodig hebben. Zorg ervoor dat je weet hoe je de haard schoon en in goede staat kunt houden.
  6. Prijs: Vergelijk prijzen van verschillende biohaarden en overweeg je budget. Bedenk dat naast de aanschafprijs ook de kosten voor brandstof en onderhoud een rol spelen.

Het is raadzaam om verschillende modellen te bekijken, prijzen te vergelijken en indien mogelijk advies in te winnen bij een specialist of leverancier voordat je een biohaard aanschaft.