De veiligheid van een biohaard is een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Hoewel biohaarden over het algemeen als veilig worden beschouwd, is het essentieel om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en de instructies van de fabrikant op te volgen. Hier zijn enkele belangrijke veiligheidsrichtlijnen voor het gebruik van een biohaard:

  1. Plaatsing en installatie: Zorg ervoor dat je de biohaard plaatst op een stevige, vlakke ondergrond volgens de instructies van de fabrikant. Plaats de haard op een veilige afstand van brandbare materialen, zoals meubels, gordijnen of andere ontvlambare objecten. Houd rekening met eventuele vereisten voor ventilatie en afstand tot muren.
  2. Brandstofgebruik: Gebruik alleen de aanbevolen biobrandstof, meestal ethanol, die geschikt is voor jouw specifieke biohaard. Vul de haard niet bij wanneer deze nog heet is en vermijd morsen van de brandstof. Houd de brandstof altijd buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
  3. Aansteken en doven: Volg de instructies van de fabrikant voor het veilig aansteken en doven van de haard. Gebruik een lange aansteker of veiligheidsaansteker om de vlam te ontsteken, en doof de haard nooit met water of andere vloeistoffen. Gebruik altijd de daarvoor bestemde uitschakelmechanismen, zoals een vlammendover of een uitschakelknop.
  4. Toezicht: Laat de biohaard nooit onbeheerd achter tijdens het branden. Zorg ervoor dat er altijd volwassenen aanwezig zijn om toezicht te houden, vooral als er kinderen of huisdieren in de buurt zijn.
  5. Hitte en brandwonden: De oppervlakken van een biohaard kunnen heet worden tijdens het branden en direct daarna. Raak de haard niet aan totdat deze is afgekoeld. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de hete haard om brandwonden te voorkomen.
  6. Onderhoud en reiniging: Houd de biohaard schoon en vrij van stof en vuil. Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant en laat regelmatig onderhoud uitvoeren door een professional indien nodig.

Het is belangrijk om de specifieke veiligheidsrichtlijnen en instructies van de fabrikant van jouw biohaard te raadplegen, aangezien deze kunnen variëren per merk en model. Door verantwoordelijk gebruik en opvolging van de veiligheidsmaatregelen kun je de risico’s minimaliseren en veilig genieten van je biohaard.